Zajímavosti ze světa výživy

Před několika dny jsem navštívila konferenci Potraviny zdraví a výživa zaměřenou na téma "Cukry - mýty a realita". Ráda bych vám, tedy přiblížila, co se probíralo. Řešila se problematika cukrů (myšleno jednoduchých cukrů) v potravinách (cereálie, cukrovinky), nápojích (minerální vody), glykemický index potravin, výroba cukrů a sirupů ve 21....

V dnešní době není problém sehnat tropické oleje či másla, která byla v minulých letech nedostupná. S příchodem těchto surovin se pojí také vznik nových receptur v kulinářském odvětví. Asi nejznámějším exotickým tukem je kokosový olej, který má široké použití ve sportovní či klinické výživě, dále v kosmetice a farmacii. Dalším zajímavým tukem je...

Asi se nenajde nikdo, kdo by neměl rád do křupava opečené brambory, chipsy nebo do zlatova upečené pečivo, které po zakousnutí krásně křupe. Všechny uvedené dobroty v s obě skrývají látku, která není pro naše zdraví prospěšná. Jde o látku nazývanou akrylamid.

Obiloviny jsou již po několik tisíc let základní složkoulidské výživy. V oblasti Středozemního moře, posléze v celé Evropě, severníAfrice a na Blízkém východě se základní potravinářskou obilovinou stalapšenice. Dnes ji jako základní potravinu konzumuje zhruba 30 % veškeré lidsképopulace. Světová produkce i spotřeba pšenice stálé vzrůstá a v...

Všichni sijistě pamatujete na školní léta, kdy jste do školy nosívali svačinu. Nebo nato, jak jste si svačiny vyměňovali s kamarády. Tehdejší skladba svačin byla jednoduššínež je tomu dnes. Většinou se jednalo o chléb namazaný obyčejným nebopomazánkovým máslem s nějakým druhem uzeniny (šunka, salám). K tomu všemunesměl chybět čaj a kousek ovoce...