Lucuma

19.12.2016


Pestrost ke zdravému způsobu stravování jistě neodmyslitelně patří. Pokud chceme do svého jídelníčku přinést výživově bohaté potraviny, neměli bychom zůstávat u strohého způsobu stravování. V praxi se velmi často setkávám s klienty, kteří dlouhá léta konzumují stále stejné potraviny nebo stejný druh ovoce a zeleniny. Tato "výživová monotónnost" se může později projevit nedostatkem vitaminů, minerálních látek nebo zažívacími obtížemi způsobenými nedostatkem vlákniny v potravě. Pokud zajdou výživové karence příliš daleko, většinou nastupuje na řadu medikamentózní léčba. Nedostatečné zastoupení vitamínů či minerálních látek se doplní syntetickými vitaminy v tabletách, zácpu z nedostatku vlákniny se vyřeší podáním chemických projímadel. Možná si říkáte, že přeháním, ale bohužel v praxi to tak chodí. Lékaři, obvykle nemají na řešení výživových problémů čas, takže předepsání vitaminových či jiných suplementů je jednodušší. Navíc pro spoustu lidí je jednodušší sáhnout po tabletce s vidinou rychlého účinku, než učinit režimová opatření.

Způsobů, jak ozdravit svůj stávající jídelníček správnými potravinami je nesčetně mnoho a já vám dnes ukáži, alespoň jeden. Před nedávnem se mi do ruky dostala zvláštní potravina, pocházející z Jižní Ameriky. A protože jsem velmi zvědavá nutriční terapeutka, co se potravin týká, rozhodla jsem se tuto potravinu vyzkoušet. Pro mě, jako "výživářku" je důležité s potravinou pracovat a zkoušet z ní různé recepty, které bych mohla předávat i svým klientům. Jelikož pracuji s dětmi, dospělými a seniory je důležité, aby se s potravinou pracovalo jednoduše. Potravinou, o které mluvím je lucuma, lépe řečeno prášek z lucumy.

Co je Lucuma?

Lucuma neboli Pouteria lúcuma je ve světě známá pod názvy lucma, lucmo, lúcuma, mammon, cumala, rucma nebo marco. Ovoce pochází z Peru, Ekvádoru nebo Chile. Strom lucumy dorůstá výšky 8 až 15 m. Plod je oválného tvaru pokrytý zelenou nebo žlutou slupkou. Dužina je žlutá a konzistenčně podobná naší dýni.

Největším vývozcem lucumy je Peru, téměř 88 % jeho produkce jde do světa. Ovoce se vyváží většinou jako zmrazená dužina, prášek neboli mouka, která se používá pro pekárenské produkty nebo jako zmrzlina a džemy.

Jak z lucumou zacházet?

V zemi původu se ovoce konzumuje syrové nebo v podobě zmrzlin, jogurtů nebo pekárenských produktů a náplní. Lucuma je bohatá na vlákninu, vitaminy, minerální látky a vysoký obsah beta-karotenu. Ze sacharidů obsahuje glukózu, frutózu a inositol. Pro svoji sladkou chuť se používá jako přírodní sladidlo.

Práce s lucumou v kuchyni

Prášek z lucumy je velice jemný a má lehce ořechovou vůni. Jeho použití je velmi snadné, což jistě uvítají maminky nebo starší osoby. V tekutině se velmi dobře rozpouští a svoji přirozeně sladkou chutí lehce sladí. Takže, pokud se nemůžete zbavit chutě na sladké, lucumu vřele doporučuji. Z lucumy jsem připravovala tři recepty různé konzistence, aby si každý přišel na své. Díky jemnému namletí mohou prášek využít v pokrmech jak malé děti, tak dospělí nebo lidé s kousacími nebo polykacími obtížemi. Další výhodou prášku je, že je bez lepku, což je skvělá zpráva pro celiaky.

Tři následující recepty jsou vyrobeny bez vysokých teplot, abych zachovala, co nejvíce výživových látek.

Recepty

Lucuma bezlepkový pudink

Ingredience:

  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 2 PL rýžové mouky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 PL kakao holandského typu
  • 30 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 PL Raw Lucuma prášku
  • špetka skořice
  • špetka Himalájské soli

Postup:

Hrnek mandlového mléka nalejeme do hrnce a přidáme rýžovou mouku. Dobře promícháme a za stálého míchání prohříváme, dokud mléko nezačne houstnout, poté odstavíme. Ve vedlejším hrnci nebo ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu spolu s holandským kakaem, špetkou skořice a soli. Rozpuštěnou čokoládu smícháme s mlékem povařeným s rýžovou moukou. Vznikne tmavý pudink, který necháme ještě lehce zchladnout, poté vmícháme Raw Lucuma prášek. Pozor na teplotu pudinku. Pudink by neměl být příliš horký, aby nedošlo k znehodnocení cenných látek z Raw Lucuma prášku. Vlažný pudink servírujeme v malých miskách či v malých šálcích. Pudink je sytý, takže servírování v malých nádobách je ideální.

Pro koho je recept určen: Pro malé děti, které nemají alergii na některou ze zmíněných ingrediencí. Vhodné jako sladká svačinka do školy. Dále pro dospělé, kteří si chtějí dát něco výživného a teplého v tomto podzimním počasí. V neposlední řadě pro seniory nebo osoby s lehčí formou podvýživy, s poruchou polykání a kousání.

Lucuma koláček ke svačině

Ingredience na korpus

  • 1 vejce
  • 3 PL amarantové mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva bez glutenu
  • zrníčka vanilky z půlky vanilkového lusku
  • 4 PL mandlového mléka
  • 1 PL medu
  • ½ ČL guarové gumy

Postup:

Všechny uvedené ingredience dobře promícháme mixérem. Směs vylejeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Na vysypání můžete použít rýžové vločky či rýžovou mouku. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 25 - 30 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a mezitím si připravíme krém s Raw Lucuma práškem.

Ingredience na krém:

  • hrnek dýňového pyré
  • 1 PL kešu másla
  • 1 PL šťáva z citrónu
  • 1 PL nasekaných ořechů kešu
  • špetka Himalájské soli
  • zrníčka vanilky z půlky vanilkového lusku
  • 1 PL Raw Lucuma prášku

Postup:

Vše důkladně promícháme a poté potíráme na vychladlý korpus. Povrch koláče ještě dozdobíme Raw Lucuma přáškem a celými kešu ořechy.

Pro koho je recept určen: Pro děti, které jsou schopné důkladně rozkousat pokrm a nemají alergii na zmíněné ingredience. Dále pro dospělé různého věku. Nedoporučuji osobám starším s poruchou kousání a polykání. Pro tyto případě je možné celé ořechy nahradit ořechovým máslem hladce mletým.

Lucuma energetické kuličky

Ingredience:

  • hrnek sušeného ananasu (2 h namočeného ve vodě)
  • 1 PL kakaa holandského typu
  • 1 PL chia
  • 1 PL pšeničných otruby
  • 1 PL drcených lněných semínek nebo lněné mouky
  • 1 PL Raw Lucuma prášku

Na obalení kuliček: strouhaný kokos s hoblinkami čerstvé limety, Raw Lucuma prášek, chia semínka

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka v mixéru. Ze směsi poté tvoříme kuličky, které obalujeme ve zvolených obalovacích ingrediencí. Kuličky skladujeme v uzavřené nádobě v lednici přibližně 5 dnů.

Pro koho je recept určen: Pro děti, které jsou schopné důkladně rozkousat pokrm a nemají alergii na zmíněné ingredience. Kuličky jsou vhodné jako zdravá, sladká svačina do školy nebo na dětskou oslavu. Příprava je velmi jednoduchá a zvládnou ji i děti, což může mít i edukační charakter. Děti se tak naučí pracovat s potravinami a budou mít k jídlu jiný přístup, protože si ho připraví sami. Dále pro dospělé různého věku. Pro osoby, které by chtěly zvýšit obsah vlákniny ve své stravě a nebo trpí často zácpou. Pro sportovce, kteří chtějí dodat okamžitě energii.

Zdroje:

DINI, Irene. Flavonoid glycosides from Pouteria obovata (R. Br.) fruit flour. Food chemistry. 2010, 2011(124), 884-888.

YAHIA, Elhadi M. Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits. Philadelphia: Woodhead Pub., 2011-. ISBN 9780857092762.