Zajímavosti ze světa výživy

Asi se nenajde nikdo, kdo by neměl rád do křupava opečené brambory, chipsy nebo do zlatova upečené pečivo, které po zakousnutí krásně křupe. Všechny uvedené dobroty v s obě skrývají látku, která není pro naše zdraví prospěšná. Jde o látku nazývanou akrylamid.

Obiloviny jsou již po několik tisíc let základní složkoulidské výživy. V oblasti Středozemního moře, posléze v celé Evropě, severníAfrice a na Blízkém východě se základní potravinářskou obilovinou stalapšenice. Dnes ji jako základní potravinu konzumuje zhruba 30 % veškeré lidsképopulace. Světová produkce i spotřeba pšenice stálé vzrůstá a v...

Všichni sijistě pamatujete na školní léta, kdy jste do školy nosívali svačinu. Nebo nato, jak jste si svačiny vyměňovali s kamarády. Tehdejší skladba svačin byla jednoduššínež je tomu dnes. Většinou se jednalo o chléb namazaný obyčejným nebopomazánkovým máslem s nějakým druhem uzeniny (šunka, salám). K tomu všemunesměl chybět čaj a kousek ovoce...

V dnešní době začíná být velmi moderní"zdravý životní styl" a vše, co se s ním pojí. Navíc na trhu se objevujestále více nových potravin slibujících mimořádné účinky na zdraví a nasportovní výkon. S tím vším se také vyskytují různí výživoví poradci anutriční terapeuti. Lajk, mnohdy ani netuší, jaký je v tom rozdíl.V následujícím článku se vám...

Lucuma

19.12.2016

Pestrost kezdravému způsobu stravování jistě neodmyslitelně patří. Pokud chceme do svéhojídelníčku přinést výživově bohaté potraviny, neměli bychom zůstávat u strohéhozpůsobu stravování. V praxi se velmi často setkávám s klienty, kteřídlouhá léta konzumují stále stejné potraviny nebo stejný druh ovoce a zeleniny.Tato "výživová monotónnost" se může...