Entomofágie je trendy směr?

24.09.2018

Co je pro jednoho odporné, to může být pro druhého gurmánský zážitek. Řeč je o hmyzu, který se v poslední době stává hodně trendy. Téměř na každé "gastro" akci se najde stánek s hmyzím pokrmem a u něj nekonečně dlouhá řada natěšených konzumentů, mezi kterýma se objevují nerozhodní jedinci. Znáte to, drží tácek s praženými cvrčky a neví, zda ochutnat nebo se pozvracet. Znám ten pocit, ale "nutri" zvědavost je vždy silnější, takže ochutnám.

Nařízení EU 2015/2283 platná od listopadu 2015 stanoví všechny potraviny vyrobené z hmyzu jako tzv. "Nové potraviny" (Novel Food). Takže si s libostí můžeme legálně vychutnat cvrčka domácího, larvy potemníka stájového - Buffalo, cvrčka krátkokřídlého, saranče stěhovavé a larvy potemníka moučného. Na potraviny vyrobené z hmyzu se vztahuje stejná legislativa jako pro jakékoliv jiné potraviny. Platí stejné pravidlo a to, že musí být bezpečné pro lidskou spotřebu. Další otázkou je nutriční přínos hmyzu v našem stravování. Běžně se traduje, že je hmyz skvělým zdrojem bílkovin. Ale skutečně by nám stačilo zkonzumovat hrst cvrčků pro doplnění bílkovin? Mnoho vědců se touto problematikou zabývá. Zajímavě na to poukazuje článek v časopise Výživa a potraviny 5/2017, kde se rozebírá využitelnost minerálních látek z hmyzu. Zajímavým zjištěním bylo, že cvrčci a hovězí maso mají v porovnání s kobylkami, moučnými červy a potemníky vyšší obsah železa, vápníku a manganu. Dalším zajímavým zjištěním bylo přidání celozrnné mouky do hovězích a hmyzích bílkovin snižuje obsah minerálních látek a snižuje rozpustnost železa. Ovšem problematiku hmyzu, tedy jeho nutričního složení je potřeba důkladně prozkoumat. V současné době se jeví hmyz jako udržitelný zdroj výživy pro rostoucí světovou populaci, protože jeho chov tolik nezatěžuje životní prostředí.

S novou legislativou se do supermarketů dostávají také potraviny s obsahem hmyzí mouky. Neodolala jsem a vyzkoušela jsem chléb, energetickou tyčinku a makovec z cvrččí mouky. Pokusila jsem se hmyzí výrobky porovnat s běžnými potravinami. Na výsledek mrkněte dolů.

Chléb s cvrččí moukou

V tabulce uvádím i večerní chlebík a běžný pšenično žitný chléb na porovnání.

Chuť a konzistence: chléb je trochu suchý a drolivý. (Pa)chuť po cvrčcích není znát. Mým favoritem tento chléb asi do budoucna nebude, pokud bych si chtěla pochutnat, zvolím celozrnný chléb.

Makovec s cvrččí moukou

Na ten jsem se těšila nejvíce, protože je velkou milovnicí máku. Mák můžu v jakékoliv podobě a co se týká makovců, na ty jsem obzvláště náročná. Cvrčci jsou v tomto makovci jako součást náplně (10 % cvrčků).

Chuť a konzistence: Makovec mě velmi mile překvapil, co se chutě týká. Těsto bylo jemné, měkké a nebylo cítit po kypřidlech (štiplavý pocit na jazyku). V ústech těsto nedělalo lepivý pocit, jako je tomu u jiných balených makovců. Náplň byla skvělá a hlavně je ji v makovci opravdu hodně. Za mě chuťově super.

Energy Bar Dark Chocolate and Orange

Chuť a konzistence: Chuťově velmi zajímavá, konzistence podobná jiným RAW tyčinkám z datlí, lehce drolivější. Obsah cvrčků v tyčince 10 % (jako u všech produktů SENS je obsah hmyzu 10 %).

Co říct závěrem?

Sami si v tabulkách porovnejte makra a uvidíte. Výrobce vsází na to, že jeho výrobky mají vyšší obsah bílkovin, což je v dnešním "fitness" světě hodně "cool". Pokud není výrobek označen "high protein" jako by nebyl vhodný ke konzumaci. Upřímně mě výrobky z hmyzí mouky neočarovaly natolik, abych si je kupovala denně (možná se někdy vrátím pro makovec). Obsah bílkovin v jídelníčku jde přece doplnit i jinými způsoby. Navíc při mém stylu usínání s otevřenými ústy určitě těch 10 % hmyzu sním, aniž bych o tom věděla. Ne nechci tyto výrobky nebo problematiku nijak shazovat. Je jistě chvályhodné, že se někdo pokusil zařadit hmyz do běžných potravin, jde o zajímavé zpestření. Nicméně si myslím, že by bylo vhodné tuto oblast více prozkoumat, co se využitelnosti živin a technologického zpracování týká. Dále by se mělo myslet na vznik možných alergií se zvyšující se konzumací hmyzích produktů (výrobků). Pravděpodobně lidé s alergií na krevety mohou vykazovat alergické projevy na moučné červy. Pokud nejste alergik a na hmyzí pokrmy narazíte, určitě vyzkoušejte. Jsem pro, aby člověk vyzkoušel všechno a rozšířil si tak "škálu chutí". A navíc jíst se má pestře :).

Zdroje:

Výživa a potraviny 5/2017

LATUNDE-DADA, Gladys O. a Wenge YANG. In Vitro Iron Availability from Insects and Sirloin Beef. J. Agric. Food Chem. 2016, 64(44), 8420-8424. DOI: 10.1021.


© 2023 Mgr. Hana Holišová - nutriční specialista
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!